|
Aşağıdaki makale, TMMOB'nin Mühendis ve Makina dergisi Ağustos 2006 sayısında yayınlanmıştır. İlgilenenler sorularını bu sitedeki formlarla veya yazarın e-postası
kanalıyla iletebilirler.
KALİBRASYON İŞLEMLERİNİN
ADIMLARI ve SÜRELERİ
H. Yıldız Aka,
H.Yildiz.Aka@metroloji-okulu.com.tr
Hizmet alınırken bir kalibrasyon
işleminin ne kadar süreceği her zaman öncelikle merak
edilen konulardandır. Dışarıdan hizmet alan firmalar
işlemlerin kısa sürmesini isterken, kendi bünyelerinde
kalibrasyon yapan işletmelerde kimi zaman kalibrasyondan
sorumlu personeline yetiştiremeyeceği kadar kalibrasyon
işi yüklenir.
Unutmamak gerekir ki kalibrasyon, dikkat,
özen ve sabır gerektiren bir iştir. Aşağıda özenli bir
çalışmanın adımlarını içeren örneklerle,
tecrübelerimize dayanarak kalibrasyon işlemlerinin ne kadar
süreceği hakkındaki sorulara genel yanıt vermeye
çalıştık.
- Temizlik
Mekanik ölçü aletlerinin temizliği çoğu
zaman ölçüm sonuçlarına etki eden önemli bir
parametredir. Örneğin kumpasların kızakları içine
dolan kir, sürgülü kısımın kızak içinde rahatça
hareket etmesine engel olur. Kullanıcılar bu sorunu
çözmek için kızak vidalarını gevşetirler. Oysa
vidaların sıkılığı doğru ayarlanmadığında,
kumpas çenelerinin paralelliği bozulur ve bu da
ölçümde hataya neden olur. Saatli kumpasların dişli
kısımlarına toplanan kirler ölçüm sırasında
takılma ve sıkışmaya neden olduğundan ölçümde
hiç de azımsanmayacak hatalara neden olurlar. Orta
seviyede kirli bir mekanik kumpasın silinerek veya
ultrasonik tiner banyosu kullanılarak temizliği birkaç
dakika gerektirir. Çok kirli bir kumpasın temizliği
için bu süre 15 dk'ya kadar çıkabilir.
Bir diğer örnek basınç terazisi
(dead weight tester) ile kalibrasyonu yapılacak bir
manometre olsun. Bağlantı noktasındaki kir
temizlenmediği takdirde basınç terazisinin akışkanı
içine girebilir ve buradan da piston silindir
mekanizmasına kadar ilerleyerek ölçümler sırasında
piston hareketini zorlaştırabilir. Hatta piston
silindir mekanizmasını aşındırarak sızıntıya
(dolayısıyla basınç kaçağına) neden olabilir.
Diğer taraftan bir basınç terazisi kalibre ediliyorsa,
her bir ağırlığın üzerinde biriken kir ölçüme
doğrudan etki edeceğinden her bir ağırlığın ayrı
ayrı temizlenmesi gerekir. Yağ basıncı ölçen bir
manometrenin temizliği yaklaşık 5 dk, bir basınç
terazisinin temizliği 1 saat'lik bir zaman gerektirir.
- Ortam koşullarında kondisyonlama
Ölçü aletlerinin kalibrasyonunun
standart şartlarda yapılması istenir. Bu şartlar,
ortamın sıcaklığı, rutubeti, basıncı, havalandırma
hızı, titreşim miktarı, aydınlatma şiddeti,
elektromanyetik girişim gibi bir çok kriteri içerir.
Her ölçü aletinin imalatçısının
garanti ettiği doğrulukta ölçüm yaptığı belirli
koşullar vardır. İmalatçı ölçü aletinin teknik
özelliklerini belirtirken bu ortam şartlarını da
belirtir. Ölçü aleti bu şartların dışında beklenen
doğrulukta ölçüm yapmayabilir. Kalibrasyon sırasındaki
şartların bu şartlarla uyumlu olması da yetmez daha dar
toleranslı standartlara uygun olması gerekir1 .
Zira her malzeme örneğin sıcaklığın değişimine
bağlı olarak genleşecek veya daralacak, iletken olanların
elektriksel direnci değişecektir. Bu değişimlerin ise her
zaman ölçüme etkisi olacaktır. Ortamda, bu parametrelerin
değişimi belirli bir aralıkla sınırlandığında
ölçüme olan dış etkiler minimuma indirilir.
Newton’un soğuma kanunu2,
30°C sıcaklıktaki 1 kg’lık çelik bir kürenin aniden
20°C’lik bir ortama alınması durumu için uygulanırsa,
kürenin sıcaklığının bu ortamla (1°C tolerans içinde) dengeye gelmesi için
yaklaşık 2 saatlik bir zaman geçmesi gerektiği bulunur.
Genellikle ölçü aletlerinin yüzey şekilleri daha
karmaşık olup kütleleri bir küreden daha geniş alanlara
yayılmıştır ve içleri de tamamen dolu değildir. Bu
nedenle ısı transferi için küreden daha geniş
yüzeylere sahiptirler ve ortamla dengeye gelme süreleri de
daha kısadır. Ancak kötümser bir yaklaşımla çelik
küre örneği referans alınarak, özellikle boyutsal
ölçü aletlerinin kalibre edileceği ortamla dengeye
gelmesi için işlem öncesi kabaca, her bir kilogram
başına yaklaşık 2 saat söz konusu ortamda bekletilmesini
tavsiye edebiliriz.
Çok özel bazı durumlarda ortam
etkilerinin ayrıca araştırılması veya imalatçıdan
tavsiyesi alınması gerekebilir. Örneğin Brookfield
vikozimetre imalatçısı viskozite ölçümlerinde,
kullanılan tüm ekipman ve numunelerin en az bir saat
kondisyonlanması gerektiğini söylerken 600 mL’lik
silikon viskozite yağlarının sıcaklık dengesi için
beklenmesi gereken süreler konusunda da şu
tavsiyelerde bulunuyor:
Viskozite değeri 5 - 500 cP arasında
bulunan silikon yağlar için 1 saat,
Viskozite değeri 1000 - 12,500 cP
arasında bulunan silikon yağlar için 2 saat,
Viskozite değeri 30,000 - 100,000 cP
arasında bulunan silikon yağlar için 4 saat.
- Elektriksel ölçü
aletlerinin ısınması
Elektriksel ölçü aletleri
açıldığında kendi içlerindeki elemanların (trafolar,
rezistanslar, yarıiletkenler) ısınması ölçümü
etkiler. Bu nedenle ölçüm öncesi açıldıktan sonra
imalatçısının tavsiye ettiği bir süre (çoğunlukla 30
dk) beklenmesi gerekir. Bu süre içinde sözü geçen
elemanlar cihazın iç sıcaklığını yükselttiğinden,
cihazın ortama transfer ettiği ısı da artar ve belli bir
yerde ikisi dengeye gelerek cihaz iç sıcaklığı (ortamdan
yüksek) sabit kalmaya başlar.
- Fonksiyonel kontroller
Kalibre edilen her ölçü aleti hazırlık
aşamasında mutlaka kontrole tabi tutulmalıdır. Bu bir
kumpas olduğunda çenelerdeki çapaklar, olası kırıklar,
vidaların sıkılığı, derinlik ölçme çubuğunun
düzgünlüğü kontrol edildiği gibi, bir bourdon tüplü
manometre için max. ölçüm noktasına kadar basınç
uygulanıp, ibrede takılma, sürtünme olup olmadığı, bir
süre beklenerek tüpte delik olup olmadığı (tabii
öncelikle bağlantılarda kaçak olup olmadığı) kontrol
edilmelidir. Bir civalı cam termometrenin civa sütununda
hava kabarcığı, bir tel termokuplda (ısıl çift)
birleşme jonksiyonu ve teller boyunca kopukluk / kısa devre
olup olmadığı gibi, her ölçü aletinin kendine özgü
fonksiyonel kontrol işlemleri mevcuttur. Bu kontrol işlemi
sonrası elde edilen bulgular arıza niteliği taşıyorsa
işlemlere devam edilmeden giderilmesi sağlanmalıdır.
Ölçü aletinin tipine göre değişen bu
kontrol işlemleri kumpas, mikrometre, mihengir gibi mekanik
cihazlar için bir kaç dakika gibi bir zaman alırken,
basınç kalibratörü, multimetre, load cell (yük
hücresi), higrometre (nem ölçer) gibi ölçü aletleri
için çok daha uzun sürebilmektedir.
- Kalibrasyon düzeneğinin
hazırlanması
Her kalibrasyon işleminde kullanılan
belirli bir düzenek vardır. Bu düzeneğin de kalibre
edilen ölçü aletinde olduğu gibi temizlenmesi, ortamla
denge halinde bulunması, elektriksel bir ölçü aleti
olması halinde belirli bir süre açık olarak bekletilmesi
gibi şartlar yerine getirilmelidir. (Kalibrasyon
laboratuvarları kendi kullandıkları teçhizatı periyodik
bakım ve temizliğe tabi tuttukları takdirde bu aşamada
zaman kazanılabilir.)
Kalibre edilen cihaz çeşitliliği
fazlaysa, kalibrasyonda kullanılacak düzeneklerin hepsinin
hazır bekletilmesi genellikle söz konusu olmaz. Örneğin
seyrek kullanılan bir mastar seti korozyona karşı
yağlanmış olarak kutusunda bekletildiğinden, kullanım
öncesi temizlenmesi gerekir. Bir sıcaklık probunun
kalibrasyonu için probu bir referans göstergeye doğru
olarak bağlamak ve referans bir sıcaklık probu ile
kalibrasyonda kullanılacak sıcaklık kalibrasyon banyosuna
uygun çapta deliklere aynı derinlikte daldırmak gerekir.
Probun tavlama için max. kalibrasyon değerine set edilmiş
ve bu değerde kararlı hale gelmiş banyoda bir süre
bekletilmesi gerekir. Diğer yandan bir manometrenin uygun
fittingler (ara bağlantı parçaları) seçilerek basınç
kalibratörü ile bağlantıları yapılmalı ve kaçak olup
olmadığı işlem öncesi kontrol edilmeli, gerekiyorsa
bağlantılar tekrar yapılmalıdır. Benzer şekilde
debimetrelerin kalibrasyonu için bağlantıların
yapılması, uygun fitting veya flanşların seçilmesi,
montaj sonunda sızıntı kontrolünün yapılması uzun
süreçler olabilir.
Herhangi bir ölçü aletinin kalibrasyon
düzeneğinin hazırlanması ve işlem sonrası toplanması
için gereken süre, 10 dk ile saatlerce sürecek bir zaman
dilimi arasında değişir.
- Kalibrasyonun yapılması
Bir kumpasın kalibrasyonunda, dış
ölçü çeneleri, iç ölçü çeneleri, derinlik ölçme
çubuğu alınan ölçümlerle kontrol edilir. Bu işlemler
kumpasın ölçme aralığına bağlı olarak 15 - 30 dk'lık
bir zaman alır.
Bir manometrenin kalibrasyonu, doğruluk,
tekrarlanabilirlik ve histerisis3 kontrolünü
içerecek bir kaç seri ölçümden oluşur. Genellikle bu
işlemler 30 - 60 dk'lık bir zaman alır.
Bir termohigrograf (sıcaklık-nem grafik
kaydedici) kalibrasyonu için işlemler, ayarlama da
yapılacaksa günlerce sürebilir. Bu sürenin uzunluğu
sadece kalibrasyon düzeneğinden değil, bu tip cihazların
değişkeni algılama süresinin uzunluğundan kaynaklanır.
Doğru ölçüm alabilmek için termohigrografın bir
ölçüm noktasında kalibrasyon kabininde saatlerce
bekletilmesi ve bu sürenin son bir saati boyunca cihaz
çizgisinin değişmediğinin gözlenmesi gerekir. Bu tip
cihazlar ortam rutubetini ve sıcaklığını ölçmek üzere
tasarlandığından genellikle ani rutubet değişimlerine
hızlı reaksiyon veremezler. Yani günde 3 değerde ölçüm
alınıyorsa 10 noktada yapılan bir kalibrasyon işlemi
için (5 rutubet, 5 sıcaklık) en az 3 güne ihtiyaç
vardır. Eğer termohigrografının ayarlanması gerekiyorsa
cihazın en az ikişer noktada ne kadar hatalı ölçüm
yaptığını tesbit edebilmek için 1 tam gün eklemek
gerekir.
Yerinde yapılan bir sıcaklık kalibrasyon
işleminde harcanan zaman genellikle laboratuvardakinden daha
uzundur. Bunun nedeni sıcaklık probunun sökülmesi
işleminin kalibrasyonu yapan tarafından yapılacak
olmasıdır. Ayrıca kullanıcı, gösterge ve probun ayrı
ayrı kalibre edilmesini de isteyebilir (ki biz bunu tavsiye
ediyoruz, çünkü gösterge veya prob ayrı ayrı ölçü
aletleri olup, biri arızalandığında değiştirilen
bölümün tek başına kalibre edilmesi hem kalibrasyon
takibini kolaylaştıracak hem de geriye dönük hata
analizlerinde kullanıcıya yarar sağlayacaktır.) Bu
takdirde gösterge ve prob bağlantısının doğru
noktalarının bulunup dikkatle sökülmesi gerekir. Bütün
bu işlemler kısa zamanda doğru yapılabilecek işlemler
değildir. Zaman zaman yerinde yapılan sıcaklık
kalibrasyonlarında yalnızca gösterge kalibre edilmektedir.
Bu noktada uyarmak gerekir ki bu işlemin tek başına bir
anlamı yoktur. Zira belli bir kalitedeki göstergelerin hata
payları çoğu zaman problardan daha küçük ve zamana
göre kayma eğilimleri de proba oranla daha azdır.
Termometre, bir sıcaklığa duyarlı eleman ve bir
göstergeden oluşur ve kalibrasyonlarının, ya ayrı ayrı
yapılarak toplam hatalarının belirlenmesi, ya da birbirine
bağlı olarak kalibre edilerek toplam hatalarının
bulunması gerekir. Yapılacak bir işlemde en az üç
değerde ölçüm alınması gerekir. Buna göre
sahada/işletme içinde tek bir sıcaklık ölçer (gösterge
+ prob) kalibrasyonunda, stabilizasyonu (zamana bağlı
kararlılığı) en hızlı bir banyo ile bile en az 2
saat'lik zamana ihtiyaç vardır. Oysa çoğunlukla,
laboratuvarda (bazı diğer şartlara bağlı olarak) aynı
anda çok sayıda sıcaklık ölçer kalibre edilebilir.
- Sertifikasyon
Herhangi bir ölçü aletinin alınan
ölçüm sonuçlarına göre (belli bir sistem mevcutsa)
sertifikasının yazılması, kontrol edilmesi ve
onaylanması en azından 20 dk'lık zaman ayırmayı
gerektirir. Tabii, veri bankası, şablonları, hazır olan
bilgisayarlı bir sistem yoksa süre uzayacaktır.
- Son işlemler
Her ölçü aletinin, kalibrasyon sonrası
eski kalibrasyon etiketinin temizlenmesi ve yeni kalibrasyon
etiketinin yazılarak yapıştırılması gerekir. Ayrıca
harici kalibrasyon laboratuvarları, gerekli titizliği
gösteriyorlarsa ölçü aletlerinin paketlenmesi için de
cihazına göre 20 dk ile 2 saat bir zaman harcıyorlar
demektir.
- Sonuçlar
Burada yapılan yaklaşık
değerlendirmeler doğrultusunda, bazı ölçü aletlerinin kalibrasyon
laboratuvarındaki iş akış adımlarının tahmini
süreleri aşağıda bir tablo üzerinde gösterildi.
Hazırlık başlığı, fonksiyonel kontrolleri, elektriksel
cihazların ısınma sürelerini ve kalibrasyon düzeneğinin
hazırlanması adımlarının üçünü birden içermektedir.
Burada verilen süreler için ölçü aletlerinde işlemler
öncesinde veya sırasında bir aksaklık gözlenmediği
varsayılmıştır. Bir aksaklık olması halinde,
aksaklığın giderilmesi gerekeceği için bu süreler uzar.
Ayrıca işlemler laboratuvarda değil de kullanım yerinde
(sahada / işletme içinde) yapılacaksa, kontrol
ekipmanının taşınması, montaj/demontaj, ilgili üretim
vb. makinaların durdurulması gibi hazırlığı (hatta
kalibre edilecek ölçü aleti zor bir yerde ise
ölçümlerin alınmasını da) uzatacak süreçler dikkate
alınmalıdır.
Ayrıca bu tabloya, dışarı kalibrasyon
hizmeti veren laboratuvarlar için söz konusu olan paketleme
ve idari hizmetlerin süreleri dahil edilmemiştir.
Tablo1 : Bazı ölçü
aletleri için kalibrasyon iş akışı içindeki laboratuvar
işlemlerinin yaklaşık süreleri
(Burada verilen süreler 10
yılı aşkın süre boyunca yapılan araştırma ve kalibrasyon
işlemleri sırasındaki gözlem sonuçlarına dayanmakta olup
tecrübeyle belirlenmiştir.)
|
Ölçü aleti |
Temizlik |
Kondisyon. (bekletme) |
Hazırlık (kontrol, düzenek) |
Kalibrasyon |
Sertifika ve etiketleme |
Toplam süre (asgari) |
01 |
Kumpas (300 mm) |
3 dk |
20 dk |
5 dk |
20 dk |
15 dk |
1 saat |
02 |
Mikrometre |
3 dk |
20 dk |
5 dk |
30 dk |
20 dk |
1 saat |
03 |
Ölçü saati (10 mm) |
3 dk |
20 dk |
5 dk |
30 dk |
20 dk |
1 saat |
04 |
Şeritmetre |
2 dk |
10 dk |
10 dk |
30 dk |
15 dk |
1 saat |
05 |
Tampon mastar |
3 dk |
20 dk |
20 dk |
20 dk |
15 dk |
1 saat |
06 |
Tartı aleti (hassas) |
3 dk |
30 dk |
20 dk |
15 dk |
30 dk |
1,5 saat |
07 |
Tartı aleti
(30 kg) |
5 dk |
1 saat |
20 dk |
1 saat |
30 dk |
2,5 saat |
08 |
Tartı aleti (150 kg) |
10 dk |
1 saat |
30 dk |
1,5 saat |
30 dk |
3,5 saat |
09 |
Manometre (mek.) |
5 dk |
20 dk |
15 dk |
30 dk |
25 dk |
1,5 saat |
10 |
Basınç transmitteri |
5 dk |
20 dk |
20 dk |
30 dk |
25 dk |
1,5 saat |
11 |
Fark basınç ölçer |
5 dk |
20 dk |
15 dk |
30 dk |
25 dk |
1,5 saat |
12 |
Basınç terazisi |
1 saat |
2 saat |
30 dk |
4 saat |
40 dk |
7 saat |
13 |
Tork anahtarı |
5 dk |
20 dk |
5 dk |
20 dk |
15 dk |
1 saat |
14 |
Sertlik ölçme tezgahı (Rockwell) |
15 dk |
30 dk |
20 dk |
1,5 saat |
20 dk |
2,5 saat |
15 |
Büret, beher |
3 dk |
5 dk |
10 dk |
30 dk |
15 dk |
1 saat |
16 |
Balon joje (1 L) |
3 dk |
5 dk |
10 dk |
15 dk |
15 dk |
0,5 saat |
17 |
Debimetre (sıvı) |
15 dk |
20 dk |
30 dk |
2 saat |
15 dk |
3 saat |
18 |
Anemometre (pervaneli) |
5 dk |
20 dk |
10 dk |
1 saat |
15 dk |
1,5 saat |
19 |
Multimetre (portatif) |
3 dk |
10 dk |
30 dk |
1 saat |
30 dk |
2 saat |
20 |
Sıcaklık transmitteri (prob hariç) |
3 dk |
10 dk |
20 dk |
15 dk |
15 dk |
1 saat |
21 |
Cam termometre |
5 dk |
5 dk |
15 dk |
3 saat |
30 dk |
3,5 saat |
22 |
Elk. Termometre (150°C) |
3 dk |
5 dk |
15 dk |
2 saat |
15 dk |
2,5 saat |
23 |
Termokupl, termorezistans prob (400°C) |
5 dk |
5 dk |
30 dk |
3 saat |
20 dk |
4 saat |
24 |
Etüv, inkübatör, |
5 dk |
20 dk |
20 dk |
3 saat |
40 dk |
4 saat |
25 |
Sıcaklık kalib. banyosu (metal blok) |
5 dk |
30 dk |
15 dk |
4 saat |
30 dk |
4,5 saat |
26 |
Higrometre (mekanik) |
3 dk |
20 dk |
5 dk |
3 saat |
15 dk |
3,5 saat |
27 |
Termo-higrometre (elektronik) |
3 dk |
20 dk |
15 dk |
8 saat |
20 dk |
9 saat |
28 |
Termohigrograf |
5 dk |
30 dk |
15 dk |
15 saat |
20 dk |
16 saat |
29 |
Kondüktivitemetre |
3 dk |
10 dk |
15 dk |
1 saat |
15 dk |
1,5 saat |
30 |
Densimetre |
3 dk |
5 dk |
20 dk |
30 dk |
15 dk |
1 saat |
DİPNOTLAR
1 Bu bazen kullanıcıların
aklını karıştıran bir konudur. Yazın 35°C'de kışın
10°C'de kullanılan bir ölçü aletinin 20 ± 2°C'de
kalibre edilmesinin mantığı nedir ? Bunun nedeni,
kalibrasyon vasıtasıyla aletin hem kendi sınıfındaki
diğer aletlerle karşılaştırması, hem de kendisi için
daha önceki kalibrasyonlarda alınmış verilerin
karşılaştırması yapılırken, yan koşulların
etkisinden arındırılmış olarak karşılaştırma yapma
gerekliliğidir. Aksi takdirde gözlenen farkların cihaz
hatası mı yoksa (örneğin) soğuğun etkisi mi olduğu
anlaşılamaz. Kalibrasyon sonuçlarına göre 20 ± 2°C'de
kalibre edilmiş ölçü aleti hatasız çıkmış da olsa
kullanıcının aklını karıştıran sorunun çözümü
için, bu aletin 35°C veya 10°C'de kullanılması durumunun
sonucu ne derecede etkilediği (belirsizleştirdiği) ayrıca
mutlaka araştırılmalıdır. Etkinin miktarına göre bu
koşullarda hangi toleranslarla çalışabilmenin mümkün
olacağı çıkartılmalıdır.
2 Farklı sıcaklıklara sahip
bir cidarla akışkan arasındaki ısı taşınımı Newton'un soğuma kanununa göre
q = hA (T - Te ) şeklinde ifade edilir.
(q : Isı akısı, h: ısı taşınım
katsayısı, A: akışkan ile temasta olan alan, T : cidar sıcaklığı, Te : akışkan sıcaklığı).
q = mc(dT/dt) olduğundan (m: kütle, c: özgül ısı, t: zaman)
q= hA (T - Te )= mc(dT/dt) olup bu
ifadenin genel çözümü, olmak üzere, aşağıdaki gibidir.
eğer sıcaklığın ani değişimi
(yani aşağıdaki sınır şartları) için bu denklem
çözülürse
t = 0 için Te = T1 ve t ³ 0 için Te
= T2 | alınarak |
|
elde edilir. | |
Çelik küre örneği için bu denklemde;
T2 = 20°C, T1 = 30°C, m = 1 kg, A = 0,0123m² c =
460 J/kg°C , h = 12 W/m²°C kabul edilirse,
küre sıcaklığının 21°C sıcaklığa gelmesi için geçmesi
gereken t süresi hesaplandığında
t =
mc/hA = 3116 s olacağından,
| |
t = 7175 s ~ 2 saat bulunur.
3 Histerisis: Bir
ölçü aletinin, belirli bir etkiye (uyarıma)
gösterdiği tepkinin, daha önceki etkilerin
sıralanışına bağlı olması özelliği. Uygulamada bir
değere artan yüklemelerle ulaşıldığında ölçü
aletinin gösterdiği değer ile, azalan yüklemelerle
ulaşıldığında ölçü aletinin gösterdiği değerler
arasındaki farkı ifade etmekte kullanılır.
|