|
Yapılan işlemler ve alınan sonuçlar, Ek'teki raporlar eşliğinde incelendiğinde aşağıdaki yorum ve değerlendirmeler ortaya çıkmaktadır.
- Depodaki ortalama sıcaklık ..... - ...... °C arasında seyrediyor. Depolamada istenen ideal değerin (15...25 °C aralığının orta noktası) 20 °C olduğu gözönüne alınırsa, istenen değer ile ölçülen ortalama değer arasında ............................ Bir saatten uzun süreçler için, herhangi bir bölgede sıcaklık ortalaması veya MKT değeri üst sınıra (25 °C) ulaşmıyor.
- Tüm kayıt süreci toptan değerlendirildiğinde, depolama alanında bölgeler arasındaki ortalama sıcaklık farkı (üniformite) ....... °C. Bu ölçekte bir hacim için bu değer, ............. hava menfezleri düzeninin ............, ............ hava sirkülasyon kapasitesinin ..........., ......... depo yalıtımının ..................... gösteriyor.
- Sıcaklık denetim algoritmasının bir göstergesi olabilecek "kararlılık" değeri, .... °C ile .................... Sürecin sıcaklık kaydından (Rapor ....... Sayfa 2 ve 3) görülüyor ki bunun sorumlusu sıcaklık denetim algoritması değil. Belli periyodlarla kısa süreli sıcaklık değişimleri başka etkenlerden ortaya çıkıyor (alttaki maddede açıklandı). En fazla sıcaklık varyasyonunun yaşandığı tek bir nokta (Nr. ..... ) hariç tutulursa, kararlılık değerinde .... °C'lik iyileşme gerçekleşiyor. Aslında sadece klimaların denetim algoritmasının yolaçtığı (histerisiz bandıyla ilgili olan) varyasyon miktarının çok küçük olduğu, profil izlerindeki ..... °C'den küçük dalgalanmalardan (ripple) anlaşılıyor.
- Tüm süreçteki sıcaklık profili incelendiğinde, günlük periyodlarla (günün belli saatlerinde) üst sınırın kısa süreli olarak aşıldığı sıcaklıkların belli bölgelerde toplandığı görülüyor. Bunlardan birinci grup (....., ....., ..... ve ...... nr.lı ölçme noktaları) ........ saatlerinde etkili ve kısa süreli yükselme gösteren, ve hepsi deponun pencereleri olan dış cephesine yerleştirilmiş cihazları kapsayan bölge (tüm koridorların sonuna denk geliyor). Bu kısımlarda kısa süreli olarak belirtilen saatte sıcaklıklar 25 °C üstüne çıkıyor. Bu grup bazı yeni eklenenlerle (örneğin deponun ...... sırası yanında uzanan pencereli dış cephe kenarına denk gelen .... ve ..... nr.lı cihazlar) saat ....... civarında yine bir yükselme gösteriyor ve etkisini ......... saatlerine kadar koruyor. Ancak bu defaki yükselme kritik sınıra yaklaşmıyor.
- Sıcaklık dağılım haritalarına göre sıcaklığın en yüksek olduğu bölgeler, deponun pencerelere sahip dış cephelerine denk gelen bölgeler. Koridorların sonundaki (yukarıdaki maddede detayı belirtilen) birinci grup sıcaklık yükselmesinde, ısı tahminen pencerelerden sabah güneşi vasıtasıyla giriyor. Pencere önlerine monte edilecek basit perde sistemleri ile, bu istisnai fakat etkili sıcaklık hareketinin önüne geçilebilir. Bu cepheye ...... raf sırası boyunca uzanan dış cephenin de eklenmesiyle öğleden sonraları kendini gösteren sıcaklık hareketini ise, tahminen gün içinde dışarıda yükselen ısı tetikliyor (bu hareket potansiyel olarak kış dönemindeki olası kritik bölgeleri de işaret ediyor). Bu ikinci hareket, klimatizasyon sistemi ile kontrol altında tutulabildiğinden, görüldüğü kadarıyla yaz döneminde herhangi bir aksiyon gerekli değil.
- Sıcaklık dağılım haritalarına göre sıcaklığın düşük olduğu en belirgin bölge ise, ..... ve ..... raf sıraları arasına denk gelen koridorun orta ve taban seviyeleri (bkz. Resim .....). Bunun büyük olasılıkla nedeni, bu koridora üfleme yapan ..... nr.lı klimayı destekleyen, ............. üzerindeki ikinci (nr. .....) klima ünitesi. Bu bölgede ...... sırası ortalarında, izleme sistemine ait bir sensör-transmiter (algılayıcı+aktarıcı) bulunuyor. Başka bir sensör-transmiter sevkiyat kapısı karşısında, bir diğeri ise ..... sırası sonunda. Rapor ....... Sayfa 1'deki planda görülen ...... nr.lı sensor+transmiter ise (...... raf sırasının ortalarında), deponun ortalama sıcaklığını göstermesi açısından uygun yerde. Ancak yukarıdaki iki madde ışığında, anlık fakat etkili sıcaklık yükselmesi görülen bölgeye (.... ve ..... sıraları arasındaki koridorun sonunda üst seviye), izleme sistemine bağlanacak 5. bir sensör+transmiter eklenmesinde yarar var.
- Bağıl nem açısından depo içinde hiç bir bölgede (anlık hareketler dahil) kritik sınır koşulları oluşmuyor. Yaz koşullarında dış ortamda nem oranı (özellikle sabah erken saatlerde) ciddi oranda yükselmekle birlikte, tüm süreçteki bağıl nem profili incelendiğinde, klimaların içerde nemi kontrol altında (ortalama %......'a yakın) tuttuğu görülüyor.
- Nem değerlerinin göreceli olarak yükseldiği zamanlar, bu yükselmenin öncelikle giriş kapısının üstünde (Rapor ...... sayfa 13, "Üst Taraf Nem Dağılımı") ve depo içinde her zaman en soğuk bölge olarak kalan ..... ile ..... raf sıralarının arasındaki koridor ortasında gerçekleştiği görülüyor. Dolayısıyla bu yükselmeyi tetikleyen faktör, büyük olasılıkla sevkiyat kapısının açılmasıdır. Bu konuda herhangi düzeltici bir aksiyonu şart kılan bir durum görülmemekle birlikte, ......................... bir iyileştirme mümkündür. Veya ................., içeriye büyük miktarda havanın bir anda dışarıdan girmesine engel olacaktır.
|